Suport de la població mundial a les energies renovables
Els ciutadans ho tenen clar: el món ha de funcionar en la seva totalitat amb energies renovables. Així es desprèn del Baròmetre d’Energia Verda, l’enquesta més gran mai realitzada sobre actituds cap a les renovables. Els més de 26.000 enquestats de 13 països (entre els quals no figura Espanya) refusen també que els seus governs continuïn utilitzant el carbó i estarien orgullosos si els seus respectius països fossin líders en energies renovables. De fet, associen aquestes energies amb un creixement econòmic més gran, la generació de llocs de treball i una reducció dels problemes de salut.
“Ens trobem en un punt d’inflexió. Les energies renovables són més barates que les no renovables i el Baròmetre d’Energia Verda mostra un contundent suport social al canvi de les energies no renovables a les renovables”, afirma Henrik Poulsen, CEO de la companyia energètica danesa Ørsted (abans anomenada DONG Energy). L’estudi ha estat realitzat per Edelman Intelligence per encàrrec d’Ørsted.
El Baròmetre d’Energia Verda en 5 dades:
El 82% està a favor que el món utilitzi íntegrament energies renovables. Independentment de l’edat, nivell formatiu o de la ideologia política, vuit de cada deu enquestats recolzen un planeta 100% renovable. Es tracta d’una idea cada vegada més realista, gràcies als avenços tecnològics dels últims anys. El Sistema Elèctric Nacional de Costa Rica va sumar 271 dies de producció elèctrica 100% renovable el 2016 i per segon any consecutiu va sobrepassar el 98% d’electricitat procedent d’energies renovables en l’acumulat de l’any (veure Països en ‘manera 100% renovable’).
El 85% desitjarien que el seu país deixés d’utilitzar el carbó. Més del 80% de l’energia mundial procedeix de recursos fòssils com el carbó, segons informa el mateix baròmetre. Aquests recursos fòssils són un dels principals causants del canvi climàtic i importants contaminants de l’aire. No obstant això, en el seu últim World Energy Outlook, l’Agència Internacional de l’Energia assegura que els anys bons del carbó han arribat ja a la seva fi. L’organisme preveu que la nova capacitat de producció d’energia amb carbó vagi disminuint any rere any fins que es deixin de construir noves plantes (veure Les renovables desterren al carbó).
El 73% creu que les renovables potenciarien el creixement econòmic i generarien més ocupació. Aquells països en els quals es generi i produeixi més energia verda potenciaran el seu creixement i crearan més llocs de treball, segons l’opinió de set de cada deu entrevistats. El sector de les energies renovables va aportar el 2016 un total de 8.511 milions d’euros al PIB espanyol i el conjunt de les tecnologies renovables van ocupar 74.566 treballadors, segons dades de l’Estudi de l’Impacte Macroeconòmic de les Energies Renovables a Espanya 2016 de l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables (APPA). Aquestes dades podrien ser molt superiors si el Govern espanyol apostés decididament per aquestes fonts energètiques.
El 75% estarien orgullosos del seu país si fos líder en renovables. És també una qüestió d’orgull nacional. Set de cada cinc enquestats estarien orgullosos que el seu país invertís temps i diners a convertir-se en un líder mundial en energies verdes. Mentre la Xina lidera la inversió mundial en renovables, Noruega és el país que més electricitat genera a partir d’aquestes fonts. D’altra banda, els danesos aspiren a ser els primers en abandonar per sempre els combustibles fòssils. A Espanya, en canvi, les renovables continuen estancades i sense un marc regulatori que les afavoreixi.
El 53% sostenen que es reduirien els problemes de salut si el seu país fos líder en renovables. No els falta raó: la contaminació atmosfèrica redueix l’esperança de vida i augmenta el risc de patir malalties respiratòries agudes, com la pneumònia, i cròniques, com el càncer del pulmó i les malalties cardiovasculars, adverteix l’Organització Mundial de la Salut. La mala qualitat de l’aire produeix unes 15.000 morts a l’any a Espanya, el 4% de tota la mortalitat. Per contaminació atmosfèrica s’entén tant la causada pel trànsit com la que es pot originar en espais interiors (al cremar llenya, per exemple).
A Ecrowd! també compartim aquesta visió del món. Com a plataforma de crowdlending ajudem a que particulars, emprenedors i petites i mitjanes empreses aconsegueixin el finançament necessari per tirar endavant tota mena de projectes relacionats amb les energies renovables.
Com diu el CEO de l’empresa impulsora del Baròmetre d’Energia Verda: “Li devem al planeta i a les futures generacions la transformació dels nostres sistemes energètics de no renovables a renovables. I no existeix raó per no accelerar l’esmentada transformació ara que l’economia i l’opinió pública recolzen un canvi cap a les energies renovables”.
Previous post:
« ¿Es posible alinearse con el impacto social positivo hoy en día?
Next post:
Las caras de Ecrowd! Entrevista a Marcel Franch »