Aliments ecològics, un mercat amb un creixement de dos dígits

Aliments ecològics

 

Amb més de dos milions d’hectàrees, Espanya és el país de la Unió Europea amb més superfície dedicada a cultius ecològics. Tot i això, aquest lideratge no es correspon amb el consum intern d’aliments ecològics. Almenys, fins fa poc. L’any passat Espanya va entrar en el ‘top ten’ mundial del consum de productes ecològics, amb un mercat de més de 2.000 milions d’euros i una despesa per càpita de 32 euros.

El pas al ‘top ten’ no és gratuït. Espanya porta ja diversos anys registrant creixements de dos dígits en el consum intern d’aquest tipus d’aliments. El 2015 va créixer un 24,5%, el 2016 l’augment va ser del 12,5% i l’any passat es va incrementar un 14% mentre l’alimentació tradicional ho feia en un 2%. Pocs mercats poden presumir de similars creixements.

L’augment es deu, en part, als baixos nivells de partida. Malgrat el creixement registrat, els productes ecològics no representen ni el 2% de la totalitat de la cistella de la compra alimentària. Una xifra encara molt allunyada del 9,7% de Dinamarca, el primer consumidor mundial, però que es va acostant.

Els experts asseguren que la tendència ha arribat per quedar-se. N’hi ha prou amb fixar-se en els supermercats. Cada vegada són més el que afegeixen una secció per a productes ecològics i els que ja en disposen d’una, l’amplien. De fet, el creixement en el consum de l’últim any s’ha concentrat principalment als supermercats, en lloc d’en les petites botigues especialitzades.

A què es deu l’auge de la demanda de productes ecològics?

Principalment a una preocupació més gran per la salut: els aliments i begudes ecològiques s’associen a productes més sans. L’altre gran motiu és la preocupació social més gran per l’impacte que les activitats agrícola i ramadera tenen sobre el medi i els animals.

La producció de aliments ecològics, tant agrícola com ramadera, es caracteritza per no utilitzar productes químics ni organismes genèticament modificats amb l’objectiu de preservar el medi ambient i la biodiversitat i de proporcionar aliments amb totes les seves propietats naturals. Es prioritza també l’ús de races i espècies autòctones i es cuida especialment el benestar dels animals. D’aquesta forma s’aconsegueixen aliments més naturals, sans i nutritius.

Aquest tipus de producció és més costosa, però gràcies als preus de venda més elevats resulta més rendible per a totes les parts implicades en la cadena alimentària. Un altre gran avantatge és que genera més ocupació.

La ramaderia i agricultura han vist en la producció ecològica una oportunitat per donar valor afegit als seus productes i per guanyar en rendibilitat sense necessitat de continuar creixent en nombre d’hectàrees o a caps de bestiar. Però és especialment una oportunitat per a noves explotacions gràcies als seus menors requeriments de superfície (la compra de terra és la principal barrera d’entrada al món agrari i ramader).

Aliments ecològics, alimentacióLa producció ecològica d’aliments uneix alguns dels valors d’ECrowd!: és una opció alimentària més sostenible, intenta minimitzar el consum d’aigua, impulsa l’economia de zones rurals, és una alternativa més sana d’alimentació i és una part molt important del que es coneix com a economia circular. Per això hem finançat ja diversos projectes relacionats amb la producció ecològica amb campanyes de crowdlending com la instal·lació de plaques fotovoltaiques en una granja de cargols ecològica o la implantació de malles anticalamarsa per a una explotació ecològica d’arbres fruiters.

Comments are closed.