La transformació energètica cerca finançament
La producció i el consum d’energia són els principals culpables del canvi climàtic. Però no podem prescindir de l’energia, ja que és bàsica perquè la societat continuï avançant. El que ha de canviar és l’actual model de producció i consum i en aquesta direcció es mouen els mercats energètics, que es troben en ple procés de transformació.
Les energies renovables juguen un paper clau en aquesta transformació. “La participació de l’energia solar en la generació mundial d’electricitat gairebé s’ha duplicat cada dos anys des del 2000, i cada quatre anys, en el cas de l’eòlica. Amb cada duplicació, el cost de la solar ha caigut un 24% i el de l’eòlica, un 19%” segons el Fòrum Econòmic Mundial. El carbó i el petroli són els grans perdedors d’aquest procés de canvi.
La transformació de la indústria energètica va més enllà de les fonts de generació d’electricitat. En l’informe The Future of Electricity: New Technologies Transforming the Grid Edge, el Fòrum Econòmic Mundial constata que estan convergint tres tendències:
- L’electrificació s’està fent un forat en sectors en els quals fins ara la seva presència era anecdòtica, com el transport i la climatització.
- La descentralització dels recursos s’ha incrementat, impulsada per la forta disminució dels costos, així com pel suport públic als recursos energètics distribuïts, com la generació distribuïda, l’emmagatzemament distribuït, l’eficiència energètica i la resposta a la demanda. Produir l’energia localment no només és més eficient sinó també més beneficiós per a les comunitats locals.
- La digitalització del sistema és una tendència creixent i imparable: els comptadors intel·ligents, la infraestructura de xarxa digital, l’internet de les coses i l’aparició de gran quantitat de dispositius connectats que consumeixen energia.
Juntes, aquestes tendències obren el camí a un nou sistema elèctric on les fronteres tradicionals entre productors, distribuïdors i consumidors es tornen borroses i la complexitat de la direcció del sistema s’intensifica, assegura el Fòrum Econòmic Mundial en el seu informe.
La transformació energètica: una inversió de futur
El paradigma d’un sistema elèctric més intel·ligent, més descentralitzat i més connectat té el potencial d’augmentar la confiabilitat, la seguretat, la sostenibilitat ambiental i la utilització d’actius, i de crear noves oportunitats per a serveis i negocis. El Fòrum Econòmic Mundial estima que l’adopció d’aquestes tendències als països de l’OCDE pot aportar més de 2,4 bilions de dòlars en creació de valor per a la societat i la indústria en els propers 10 anys, gràcies a l’increment de l’eficiència en tot el sistema, l’optimització de l’assignació de capital i la creació de nous serveis per als usuaris.
Aquesta transformació, a més de necessària, és imparable. Però la velocitat del canvi depèn de molts factors, entre ells de la capacitat d’aconseguir el finançament per a les noves infraestructures energètiques. Des d’ECrowd! volem ser partícips d’aquest canvi i ajudar les empreses, ajuntaments i altres organitzacions a construir les infraestructures energètiques del futur.
Un bon exemple del compromís energètic d’ECrowd! és la construcció a la localitat de La Granja de San Ildefonso (Segòvia) de la primera estació de càrrega ràpida de vehicles elèctrics que funciona amb panells solars i energia d’origen 100% renovable.
ECrowd! ha participat en el finançament del projecte amb la captació mitjançant crowdlending de 82.400 euros, amb els que s’ha finançat aproximadament el 50% de la inversió total. El punt de recàrrega de La Granja de San Ildefonso és el primer a Espanya del seu tipus, però no en serà l’únic.