El turisme sense mals fums és la millor inversió a llarg termini

turisme sostenible?

L’activitat turística genera el 8% de les emissions de gasos contaminants del món, però és també una gran font de riquesa. En destinacions vacacionals com les Maldives, Maurici, Xipre o les Seychelles, el turisme internacional a la recerca de platges d’ensomni representa entre el 30 i el 80% de les emissions nacionals. I què dir de la ingent generació de residus!

Tot i que sense l’arribada massiva de visitants les economies d’aquests països s’enfonsarien, el preu que paguen és molt elevat. El model turístic de masses en que es basen posa en perill el mateix entorn d’ensomni que atreu visitants de tot el món. Podria dir-se que és com tirar-se pedres al seu terrat. La República Dominicana coneix bé la problemàtica després d’haver hagut de tancar diverses platges aquest estiu per culpa d’una marea de tones d’escombraries. Les aigües color safir del país caribeny se’n van anar en orris.

L’alternativa a aquest model contaminant és un turisme sense mals fums, respectuós amb l’entorn i sostenible a llarg termini. Demanda n’hi ha, segons els resultats de l’últim Informe Global sobre Turisme Sostenible del portal Booking. Segons l’estudi, el turisme ecològic continua guanyant impuls entre els espanyols, ja que una àmplia majoria de viatgers (88%) afirma voler viatjar de manera sostenible. Tot i això, més de la meitat (el 55%) assegura que mai, rares vegades o només de vegades aconsegueix viatjar d’aquesta forma.

Per a gairebé la meitat dels viatgers (46%), fer “turisme sostenible” significa optar per allotjaments respectuosos amb el medi ambient. Des d’Ecrowd! hem ajudat el finançament, mitjançant campanyes de crowdlending, de diversos projectes d’allotjaments turístics verds. En són un exemple el Complex Ecoturístic Mar de Fulles, l’ecoestabliment La Granja de Flix o el projecte de turisme responsable DELTAIC. Les principals raons dels viatgers per triar allotjaments ecològics són, segons l’informe de Booking: el desig de contribuir a la reducció de l’impacte mediambiental, el de gaudir d’una experiència local i el de sentir-se bé amb la seva elecció.

L’ecoturisme, clau per erradicar la pobresa

L’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) considera que l’ecoturisme és clau per a la lluita contra la pobresa, la protecció del medi ambient i la promoció del desenvolupament sostenible. L’organització insta els Estats membres a adoptar polítiques que promoguin l’ecoturisme, subratllant els seus “efectes positius en la generació d’ingressos, la creació de llocs de treball i l’educació i, en conseqüència, en la lluita contra la pobresa i la fam”. Reconeix a més que “l’ecoturisme crea importants oportunitats de conservació, protecció i ús sostenible de la diversitat biològica i de les zones naturals, a l’encoratjar a les comunitats locals i indígenes dels països en què es troben i als turistes a preservar i respectar el patrimoni natural i cultural”.

Comments are closed.