Dos graus i els objectius de Desenvolupament Sostenible, el nou mantra dels negocis

Sostenibilitat

 

L’Acord de París de mantenir l’augment de la temperatura mitjana mundial per sota dels dos graus centígrads juntament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, són el nou mantra al món dels negocis, segons l’informe State of Green Business 2018, de Green Biz. L’estudi analitza com i fins a quin nivell les empreses integren la sostenibilitat a la seva estratègia de negocis i en el dia a dia.

El State of Green Business 2018 conclou que les companyies ja comencen a alinear els objectius de sostenibilitat amb els seus objectius empresarials, especialment les vinculades al món de les finances. “El canvi climàtic és vist per molts -banquers, corredors d’assegurances i tots aquells la feina dels quals és assessorar sobre la gestió dels riscos- com una amenaça que, si no existencial, pot portar a significants impactes negatius en les operacions, cadenes de subministrament, comunitats i el benestar dels empleats i els usuaris”. Les empreses, per la seva part, reconeixen que seguir la direcció fixada per l’Acord de París i els objectius de desenvolupament sostenible s’està convertint en una aposta estratègica si volen ser vistes com líders en la pròxima dècada o dos.

En vista dels resultats obtinguts en la seva anàlisi, el State of Green Business 2018 engloba en 10 les tendències en sostenibilitat a tenir en compte durant l’any en curs:

  1. La política de medi ambient i la responsabilitat social corporativa deixa der ser marginal i passa a ocupar un paper principal en l’estratègia empresarial.
  2. Les empreses fixen els seus propis objectius de reducció d’emissions d’acord amb la ciència del clima i els fixen també als seus proveïdors.
  3. Les finances verdes financen la transició cap a un món més sostenible. La Corporació Financera Internacional xifra que l’Acord de París pot estimular prop de 23.000 milions de dòlars en inversions climàticament intel·ligents fins a l’any 2030.
  4. El món avança cap a una economia baixa en carboni (més electrificada) alhora que té lloc la quarta revolució industrial, propiciada per la digitalització, la intel·ligència artificial i la robòtica.
  5. La inclusió econòmica –assegurar-se que tothom té les mateixes oportunitats de participar en la vida econòmica– és vista cada vegada més com una part important de l’agenda de sostenibilitat. L’economia sostenible i el sistema social han de ser diversos i inclusius en tots els seus aspectes.
  6. Se està destinant molta ‘energia’ en fórmules per allargar la vida de l’electricitat. Es parla ja d’un boom al sector. Les inversions se centren en bateries avançades i en mètodes d’emmagatzematge d’energia alternatius.
  7. La mobilitat a les grans ciutats està a punt de col·lapsar-se, una situació que l’auge de comerç electrònic no ha fet més que empitjorar. Les ciutats han de treballar en un pla logístic urbà per evitar les congestions i reduir la contaminació atmosfèrica.
  8. La intel·ligència artificial és més real del que molts es puguin imaginar i cada vegada és més intel·ligent. El futur de la humanitat serà remodelat pels ordinadors i el software utilitzant algun tipus d’intel·ligència artificial.
  9. La primera llei de la descarbonització dicta que tot allò que pugui ser electrificat, ho serà. El camí més directe cap a un futur energèticament net és reemplaçar les tecnologies que encara són de combustió per altres que funcionen amb electricitat. El vehicle elèctric és un bon exemple d’aquesta tendència.
  10. La biologia sintètica (synbio) creix ràpidament. Aquest relativament nou camp científic ofereix grans promeses quant a sostenibilitat, incloent com proveïm d’energia i aliments al món i com dissenyem i creem els materials que utilitzem en els processos de fabricació i construcció. La biologia sintètica està cridada a revolucionar l’agricultura, la generació d’energia, la filtració d’aigua i els processos industrials.

Tot emprenedor que persegueixi l’èxit i tot inversor que vulgui apostar per negocis de futur ha de vigilar de prop aquestes 10 tendències en sostenibilitat. Des de la nostra plataforma de crowdlending Ecrowd! en prenem bona nota.

Comments are closed.